REISEGUIDE SARANDE

Jeg er skikkelig overrasket over hvor mange spørsmål jeg har fått om Albania-turen! Det er visst mange av dere som enten planlegger eller allerede har bestilt en tur til Albania. Nå var jeg bare i Sarandë og vet ikke så mye mer enn hva jeg lærte om stedet jeg var så denne guiden blir hovedsakelig en Sarandë-guide, men dere finner nok noen tips dere som skal andre steder også!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

REISE

Du kan fly til Tirana (hovedstaden i Albania) og kjøre til Sarandë, men den kjøreturen tar over fem timer. Vi fløy til Corfu og tok båten over til Sarandë. Turen fra flyplassen på Corfu til havna tar cirka ti minutter og båtturen tar enten 30 eller 70 minutter, avhengig av hvilken båt du tar. Det kan også være fint om dere ønsker å bruke en dag eller to i Corfu før dere reiser over til Albania så får dere opplevd to steder på en reise. 

Vi tok den tidligere båten både til og fra Sarandë og den brukte cirka 30 minutter. Dermed blir den turen ganske så mye kortere! Bare husk å les dette innlegget, slik at du er forberedt. De vanlige båtene går en gang om morgenen og en gang om kvelden, du kan sjekke det ut og bestille billetter HER.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

HOTELL

Vi bodde på Bougainville Bay som ligger litt utenfor sentrum, men fortsatt i gåavstand. Hotellet var rett og slett helt nydelig! Flotte og hjelpsomme ansatte, lyst og fint, rent, nytt og veldig vakkert! Vi hadde store rom med havutsikt, fint bad og god aircondition og betalte 1400 kroner hver for en uke inkludert frokost. Det er ikke så verst altså!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hotellet har eget spa og tilbyr diverse behandlinger. Det er to bassengområder, ett som er åpent for alle med egen bar, solsenger og forskjellige basseng og ett mer eksklusivt i den aller øverste etasjen som har infinity pool, egen bar og en slags takterrasse. Det koster 20 euro å få tilgang til den om jeg ikke husker helt feil, men absolutt verdt det en dag! Den var så utrolig fin og det var så deilig å være helt alene.

I tillegg har hotellet en egen privat strand, men den er ikke så veldig fin… Da ville jeg heller dratt til en av strendene rundt i området. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

STRAND

Her er det ingen tvil! Dere  dra til Ksamil! Det ligger cirka 20 minutter fra Bougainville Bay hotellet og da kanskje 25 minutter fra sentrum av Sarandë, men det er absolutt verdt turen. Det er ufattelig vakkert og de forskjellige strandområdene har tilhørende restauranter og strandbarer.

Vi tok taxi og betalte 1500 lek en vei, det tilsvarer cirka 110 norske kroner (riktignok delt på fire). Vi hadde ikke så bra vær at vi turte å ta sjansen på den turen flere ganger, noe som er veldig trist fordi det var helt fantastisk å være der!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det er flere strender nærmere også, flere av de er enda under konstruksjon. Jeg tror som sagt Sarandë blir skikkelig luksuriøst og vakkert om to-tre år fordi det er mye på gang! Vi var også på en strand som ligger rundt fem minutter unna hotellet vårt i gåavstand.

Den var helt grei og du fikk sydenstemningen med en gang. Den er tilknyttet et hotell like ved hvor vi spiste lunsj og de har seriøst helt sykt god pizza!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

MAT

Jeg synes det er mye god mat i Albania! Vi prøvde en del forskjellige restauranter, men som man ofte gjør så fikk vi en favoritt. Det er La Petite (den likke som ligger litt utenfor byen mot hotellet vårt) og den kan dere lese mer om HER.

Nå spiser jeg nesten ikke kjøtt eller sjømat, hehe så mye av min mat bestod av grønnsaker og salater. Ikke noe galt i det fordi det var albanerne utrolig gode på. De andre er litt mer åpne i matveien enn meg og testet mye forskjellig så jeg kan komme med noen anbefalinger: 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La Petite (liten): Vi spiste på to forskjellige La Petite, en stor som ligger ved havna i sentrum og en liten ved hotellet vårt. Min favoritt er absolutt den lille. Stemningen der er intim og koselig, personalet er ufattelig hyggelige og hjelpsomme, maten kommer raskt og smaker sinnsykt godt! Lasagnen ble fort en favoritt hos mange så jeg spiste faktisk den selv og ble ikke skuffet.

Det er ganske store porsjoner, så da vi bestilte lasagnen delte alle en lasagne og en salat. Det ble en mer vanlig porsjon, særlig om man har forrett i tillegg og sluker tre kurver med brød og to skåler tzatziki hehe. I tillegg prøvde jeg vegetar risottoen som var kjempegod og grønnsakstapas som også smakte veldig godt. Jeg anbefaler med andre ord La Petit på det varmeste. 

Centrali: Denne ligger veldig koselig til langs havna. Veldig koselig og kjempegod mat. Jeg hørte ingen klager på maten så jeg regner med at alle var fornøyd! De hadde forresten kjempegod prosecco her, haha. Jeg spiste pasta carbonara og det var den beste jeg har smakt på veldig lenge!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mare Nostrum: Sjømatrestaurant som ligger ved havna i sentrum. De hadde utrolig mye fancy mat og i følge mine sjømat-spisende venner smakte det helt nydelig. Jeg for min del spiste nok en gang pasta carbonara og den smakte kjempegodt. Åh, forretten! vi fikk servert brød og tzatziki og det brødet var helt fantastisk. Jeg vet ikke helt hva de hadde gjort med det, men jeg hørte noe om at det var fritert på en eller annen måte. Uansett utrolig godt.

La Petite (stor): Ligger fint til ved havna som mange andre restauranter. Veldig fint lokale, renslig og flott som alle de andre. Maten var også veldig godt, hyggelig personale, men jeg foretrekker absolutt den minste av de to. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PENGER

I Albania bruker de en egen valuta som heter lek. 1000 lek er cirka 74 kroner. De tar også euro de fleste steder i Sarandë, men det er greit å ha lek for å være på den sikre siden. Det dere riktignok kan gjøre er å ta ut euro til taxi fra havna til hotellet dere skal bo på. Btw – ikke betal mer enn 500 lek for den turen! Vi betalte vel 1000 eller 1500 på vei til hotellet første gang noe som er alt for mye, men de vet at vi er uvitende turister i det vi ankommer haha.

Det er veldig få steder som tar kort så dere må faktisk ha kontanter. Det er minibank like ved havne, spør noen om veien så kan dere ta ut penger med en gang eller spør om taxisjåføren kan stoppe innom en minibank på vei til hotellet. 

Hvor mye penger trenger man? Dette kommer nok litt an på dere planer, men jeg brukte mellom 2500 og 3000 kroner i løpet av ferien og det er med billetter til båt tur-retur, alt av mat, alkohol, taxi og ja egentlig alt man bruker penger på i løpet av en ferie. Jeg tok ut 2000 (norske kroner) i kontanter, så det jeg har brukt over det er på matbutikken hvor de aksepterte kort samt billetter til båten.

Jeg kjøpte jo unødvendig mye sjokolade og vann ( som jeg drakk halve av og åpnet en ny) så du kan helt sikkert klare deg fint på 2000 kroner om du er litt mer sparsommelig enn hva jeg var. Vi spiste både lunsj og middag ute hver kveld, ofte treretters med flere enheter alkohol eller alkoholfritt til maten. 

Vi merket hvor billig det var i Albania med en gang vi skulle tilbringe den siste dagen på Corfu. Der kostet en gresk salat plutselig 70 norske kroner, mens den kostet cirka 35 kroner de fleste steder i Albania. En øl i Albania kunne koste 18 kroner, en pizza 33 kroner, en drink 40 kroner, vann på butikken 3 kroner osv. Det er utrolig billig! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

TING Å GJØRE

Her sliter jeg litt, haha. Vi var på en veldig avslappende ferie og ville egentlig bruke mest mulig tid på sol og mat. Vi så dermed ikke så alt for mye av hva Sarandë og Albania har å tilby ellers.

Vi vurderte å besøke “Det blå øyet”, men møtte noen nordmenn som sa det var unødvendig å bruke tid på fordi det ikke var  spesielt, særlig ikke når vi bare har en uke så vi droppet det. Jeg tror det er mye å oppleve om man vil dra på en slik ferie, men vi var hovedsakelig her for sol og avslapning. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DETTE BURDE DU VITE PÅ FORHÅND

FØRST OG FREMST! Dette er Hector og han er verdens fineste hund. Han har base ved havna, men vandrer også litt rundt i byen. Hvis dere møter på han så  dere gi han kjærlighet, det er det han lever på <3 Gi han gjerne mat og vann også! Kanskje en leke? Send meg gjerne bilder, haha. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ikke sol deg toppløs. I Albania blir dette sett på som porno i følge enkelte vi snakket med på hotellet. Det er også respektløst mot andre kvinner som har med seg mennene sine på stranda eller ved bassenget fordi man da frister dem. Sååå, jeg ville beholdt toppen på.

Store kulturforskjeller. De er mye større enn hva jeg trodde på forhånd og jeg tror hele reisefølget fikk litt sjokk. Vi var ikke godt nok forberedt på det, men var heller blendet av “nye Hellas”-praten vi leste på forskjellige steder. De er ikke helt Hellas enda for å si det sånn. Forbered deg på ekstrem seksuell oppmerksomhet, hvis du reiser med en mann er det han de henvender seg til om det er noe og ikke gå alene. 

Du trenger kontanter. De tar nesten ikke kort, les mer under “penger” lenger opp. 

Dårlige engelskkunnskaper. Mange er veldig flinke, for eksempel de som jobber ved større restauranter eller hotell. Ellers er det ganske dårlig med engelskkunnskaper så det kan være du må bruke en form for tegnespråk.

Jeg tror dette også vil bli bedre om noen år fordi de fleste virker ivrige etter å lære engelsk så det er bra! Jeg får så vondt av de når de ikke forstår hva vi mener fordi de vil jo bare hjelpe og yte så god service som mulig, men når man ikke har lært engelsk fra man var liten av som vi har gjort er det ikke bare å lære seg det over natta fordi stedet du bor plutselig blir en turistdestinasjon. Men bare ha det i bakhodet!

Supersnille. Generelt er alle som jobber innenfor service utrolig hjelpsomme og snille! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

FACEBOOK HER – INSTAGRAM HER – SNAPCHAT ANDREASVEINSDOT BLOGLOVIN HER

    25 kommentarer

    Siste innlegg