VAGINISME ER MER ENN SEX

Jeg har bevisst brukt ordet sex i overskriften på innlegg jeg mener er viktig om vaginisme og vestibulitt. Det er fordi jeg vet at sex selger. Derfor vet jeg at hvis ordet sex er med i overskriften min så vil flere trykke seg inn. Da vil også flere i hvert fall starte på innlegget mitt og få med seg ordet vaginisme. Da vil flere fortsette å lese fordi de blir nysgjerrige. Da vil flere få kunnskap om vaginisme og vestibulitt. Fordi sannheten er at svært få vet hva vaginisme er og hva denne sykdommen innebærer.

Det er faktisk alt for mange som ikke en gang forstår at det er en sykdom. De tror det er et psykisk hinder. De tror det handler om at man er for trang nedentil. De tror du bare trenger å slappe av, så går det bra. Og ja, alt dette spiller en sentral rolle, men vaginisme er så mye mer enn å ikke kunne ha sex.

Vaginisme og vestibulitt rammer ofte sammen og selv om jeg har skrevet at “ting er stengt der nede” så er det mer enn det. Personlig har jeg hatt kramper i underlivet, magen og bekkenmuskulaturen. De har vært sterke og svake, kommet hyppig og sjeldent. De har vært ubehagelige og de har vært vonde. I tillegg har jeg gått rundt med en følelse av å konstant ha noe som minner om mensensmerter ved at det verker i korsryggen og jeg får kramper i magen.

Jeg har også hatt et ekstremt behov for å tisse. Det har ofte kommet brått på og kan skje sikkert femten ganger om dagen. Disse plagene har jeg hatt lenge. Lenge før jeg ikke klarte å ha sex. Disse plagene har jeg levd med og tenkt at “sånn skal det vel være, dette er normalt”. Vel, det er ikke normalt. Det skal ikke være sånn. Grunnen til disse smertene har vært vaginsimen. Etter hvert som jeg har gått med dette har plagene blitt verre og resulterte til slutt i at det ble vanskelig og ubehagelig å sette inn en tampong, og til slutt umulig å ha sex

Det jeg vil få frem med denne informasjonen er at vaginisme og vestibulitt er så mye mer enn en sykdom som gjør at man ikke kan ha sex. Det kan faktisk være en stor byrde i hverdagen til kvinner og derfor blir jeg så utrolig irritert når jeg hører folk avfeie denne sykdommen som “noe tull”. Da vet du faktisk ikke hva du snakker om, og når du ikke vet hva du snakker om bør du enten lese deg opp eller holde kjeft. Ikke spy ut usmakelige gloser som er med på å gjøre frustrasjonen og skammen større for de som faktisk er rammet i en eller annen grad. 

Jeg vil også nevne at kvinner rammes på forskjellig måte. Noen har kraftige smerter i form av kramper og svie hele dagen, hver time og hvert eneste minutt. Andre har ingen kramper, kanskje ikke en gang svie, men de har vondt under sex. Kanskje ikke under hele samleiet, men enten ved penetrering eller i visse stillinger. Noen har litt kramper og masse svie. Så er det noen som kun har smerter i visse områder i bekkenmuskulaturen og ikke ved samleie. Folk er forskjellige og som ved alle sykdommer rammes man på forskjellig måte. 

Helt til slutt vil jeg si tusen millioner takk til alle dere som har kommentert, sendt meg melding eller tatt kontakt i virkeligheten for å dele erfaringer og komme med tips og råd når det gjelder denne sykdommen. Dere er helt fantastiske, tusen takk for at dere deler og tusen takk for at dere setter pris på at jeg deler.

Jeg vil også si tusen takk til journalistene og mediene som tar tak i dette og er med på å skape åpenhet rundt dette temaet. Ut ifra enkelte kommentarfelt på Facebook er det helt tydelig at det er veldig nødvendig, så tusen takk!

 

FACEBOOK HER – INSTAGRAM HER – SNAPCHAT ANDREASVEINSDOT BLOGLOVIN HER

25 kommentarer
  1. Og tusen takk til deg som er åpen om det, en tilstand som er realiteten for mange av oss kvinner ❤️

  2. Anonym: Nå er ikke jeg aktivt på leting etter en kjæreste, men om jeg begynner å date noen og det blir seriøst tror og håper jeg han vil date meg fordi jeg er meg, ikke bare for sex. Ja, sex er en naturlig del av et voksent forhold, men nå er det ikke slik at dette er en permanent tilstand. Jeg tror og håper at jeg vil bli helt frisk og nå er jeg på et stadiet hvor jeg snart kan prøve å ha sex igjen. Jeg tror en eventuell kjæreste kun vil være positivt i den sammenhengen! Så jeg tror det skal gå helt fint når den tid kommer 🙂

  3. syns det er så bra at du tar opp sånne ting som dette!! hadde seriøst null aning på hva det er, og visste ikke at det fantes engang, så tusen takk!

  4. Dette har jo blitt din greie dette. Kanskje bytte etternavn til Vaginisme hadde vært noe?

  5. En engelsk gynekolog behandler vaginisme med botox injeksjoner i muskulaturen rundt skjedeåpningen.
   Visstnok svært gode resultater.
   Bør prøves også i Norge.

  6. AA: JA, det har jeg også hørt om! Det finnes mange behandlingsalternativer, men dessverre er det veldig lite forskning på hav som fungerer best og ikke. Ofte kan forskjellige behandlingsmåter fungere på forskjellige mennesker. For min del funker det med osteopati så da vil jeg gjerne slitte å sprøyte inn botox 😀

  7. Hei lurer på en ting. Når man har sex med en man møter ute på byen, hvor drar man da? Syntes det er litt skummelt å dra hjem til noen man møtte på byen, og skummelt å ha med en fremmed hjem. Han vet jo da hvor du bor og kan komme tilbake senere. Please svar, har lurt på dette lenge. Hva er vanlig?

  8. Analsex er jo alltids et alternativ;) hadde du lært deg å like det, hadde du aldri tenkt på vaginisme lenger 🙂 tru meg;)

  9. precunt: Nå er ikke det aktuelt for min del. Uansett er det heller ikke et alternativ å ikke bli frisk, men bare ha analsex. Det handler som sagt om veldig mye mer enn sex.

  10. Du skal ha ros for at du tar opp et så tabubelagt tema, og at du går ut i offentligheten med det.. All respekt til deg. <3

  11. Hefurðu pælt í poppers/rush? Það er innöndunarefni sem slakar á ýmsum vöðvum í stutta stund þ.á.m. í leggöngum. Mun væntanlega ekki lækna þetta en gæti hjálpað í kynlífi eða ef þú ert með verki. Poppers gæti verið ólöglegt í Noregi (var a.m.k. ólöglegt á Íslandi) en það er löglegt í Evrópusambandinu, annars ættirðu að geta reddað þér ef þú spyrð hommavini eða afgreiðslufólk í kynlífsbúðum. Þú getur lesið meira um poppers hér: https://www.msdmanuals.com/en-gb/professional/special-subjects/recreational-drugs-and-intoxicants/volatile-nitrites
   og hér:
   https://en.wikipedia.org/wiki/Poppers

  12. Hafliði Eiríkur Guðmundsson: Hei! Takk for tips, men jeg har ingen tro på slike midlertidige løsninger og i hvert fall ikke ved bruk av ulovlige midler. Jeg vil heller satse på behandling over tid og bli helt frisk 🙂

  13. Tydeligvis flere i kommentarfeltet her som tror at sex kun handler om penetrering. Dette er så utrolig feil. Er faktisk få kvinner som får orgasme av det, men heller av andre seksuelle aktiviteter.
   Jeg har hatt viginisme så lenge jeg kan huske. Har aldri klart å bruke tampong eller stappe noe som helst inn der nede. Jeg visste ikke at vaginisme var en greie før i år (er 21) og har vært for flau til å snakke med noen om dette før. Jeg har også samboer og vi har vært sammen i 3 år uten problemer. Vi kan gjøre mange andre ting som også regnes som sex så jeg ville ikke kalt meg jomfru bare fordi det er lukket der nede.
   Er så utrolig glad for at du Andrea er så modig og snakker om dette! Det føles så godt å vite at jeg ikke er alene med dette. Beklager for den lange teksten men må bare avslutte med å si TUSEN TAKK for at du tør❤️ Vi trenger flere som deg

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg