DU ER NAIV, BORTSKJEMT OG UTAKKNEMLIG

Jeg vet at mange av dere synes poltikk er kjedelig, og jeg vet at dette ikke er det som gir meg mest klikk. Allikevel velger jeg å skrive om valget, om politikk og presse på at dere må bruke stemmeretten deres i årets stortingsvalg! Det å være førstegangsvelger kan være vanskelig, og politikk kan være ganske tungt å sette seg inn i. Derfor skriver jeg dette innlegget for å vise hvordan jeg går frem, fordi dette er første gang for meg også. 

Dette blir mitt aller første stortingsvalg. Det kunne vært mitt andre, men da jeg fikk ta i bruk stemmeretten min for fire år siden valgte jeg å ikke bruke den. Jeg var ung, naiv, bortskjemt og utakknemlig overfor alle som har jobbet for at vi skal kunne leve i et fritt og demokratisk land, og det er du også om du ikke stemmer. Det skal ikke skje igjen, og jeg håper virkelig ikke noen av dere går på den samme smellen som jeg gjorde. 

Nå er det ikke lenge igjen, og fordi jeg synes det er veldig viktig å faktisk bruke retten sin er jeg fullt i gang med å sette meg inn i valgkampen. Jeg er ikke den som alltid er oppdatert på hva alle partier mener om absolutt alle saker, men jeg følger med og vet hvilket parti jeg foretrekker. Det er vel omtrent helt umulig å være enig i alt et parti mener, men å finne en side er ganske mye lettere. Det å sette seg inn i politikk som førstegangsvelger, om du ikke er særlig interessert fra før av kan virke ufattelig slitsomt. Det er mye, men du trenger ikke gjøre det så vanskelig.

Man finner fort ut om man hører til høyre eller venstresiden i norsk politikk da skillet er tydelig på flere områder. Det å finne partiet man ønsker å gi stemmen sin til er litt mer arbeid, men det er et viktig og ganske enkelt arbeid. Jeg har vært innom alle de store partienes hjemmesider, lest gjennom valgprogrammet for så å lese meg opp på hva hvert enkelt parti mener om mine hjertesaker om er skole/utdanning, eldreomsorg og dyrevern. Jeg finner da fort ut hvilke partier jeg er helt uenig med, og de er det bare å utelukke med en gang. Hvis deres politikk går helt imot min mening på disse sakene kan jeg krysse ut siden deres og fokusere på de resterende partiene. Det kan også være lurt å lese gjennom partiprogrammene til disse partiene. 

I tillegg til dette gjør jeg en annen ting, som er ganske morsom! Jeg har tatt fire-fem forskjellige partivalg-tester hos blant annet NRK, Aftenposten og TV2 for å “dobbeltsjekke” at jeg faktisk er så enig som jeg tror med partiet jeg har landet på. Det er ganske greit, for da må jeg plutselig svare på spørsmål om all annen politikk som havner lenger ned på min liste, og det gir et større bilde av politikken deres. Jeg havnet heldigvis på partiet jeg alltid har likt best og følt at jeg er mest enig i, så da er ikke det noe mer å tenke på for min del. 

Hør og se på politiske debatter. Det er både en underholdene og lærerik måte å få vite mer om partiene, og selvfølgelig debattantene. En valkamp kan være utrolig spennende, og partilederdebatter er rett og slett skikkelig underholdene. Poenget er at det kan være gøy og enkelt å sette seg inn i politikk, i hvert fall nok til å vite hva du bør stemme i den kommende valgkampen. 

FACEBOOK HER – INSTAGRAM HER – SNAPCHAT ANDREASVEINSDOT BLOGLOVIN HER

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg