HVA SKJER EGENTLIG MED MAGEN MIN?

Reklame | annonselenke Nelly

Kjole fra Shein

Det går virkelig ikke en dag uten at jeg får spørsmål om magen min. Er jeg gravid? Hva skjer med magen min? Har jeg lagt på meg? Den siste der er grei nok, fordi det har jeg haha, men det er ikke derfor den står ut som en ballong. Jeg har funnet ut at det er like greit å lage et innlegg hvor jeg forteller litt om min lite samarbeidsvillige mage, hvorfor den er som den er og hvordan det påvirker meg så dere forstår litt mer av hvorfor jeg stadig ser ut som jeg er gravid i 6. måned.

Jeg har slitt veldig mye med magen de to siste årene. For å være ærlig husker jeg ikke akkurat når det startet, men jeg slet ikke med dette før i 2017 i hvert fall. Jeg har alltid kunne bli litt oppblåst hvis jeg spiser noe som inneholder veldig mye gluten eller hvis jeg spiser meg skikkelig stappmett, men ikke på samme måte som nå. 

Nå blir jeg så oppblåst at det kjennes ut som om magen skal sprenge og det er akkurat slik det ser ut også. Jeg forstår hvorfor dere spør om jeg er gravid, selv om jeg er utrolig lei av det spørsmålet. Det ser jo sånn ut. Jeg kaller det bare for gravidmagen, haha. 

Det som er greia med magen min er at det er veldig mye mat jeg ikke tåler. Da dette startet gikk jeg til legen for å sjekke det. Jeg er jo livredd for å få en eller annen livstruende sykdom så da jeg begynte å gå rundt med ballongmage hver eneste dag og hadde magesmerter samtidig ble jeg selvfølgelig litt redd. Dette var jo veldig uvant. 

Inn og ut av legekontoret. Tester og blodprøver. Spørsmål. Flere tester, flere blodprøver og flere spørsmål. Vi kommer aldri til å finne ut av det. Vi var innom så mye forskjellig, men utelukket det ene etter det andre. Til slutt var det en ting vi satt igjen med: irritabel tarm. 

For meg betyr det at jeg tåler veldig lite mat. Jeg får ekstremt oppblåst mage, det er det man ser utenfra. Det man ikke ser er at jeg får sterke magesmerter, jeg får enten forstoppelse eller det motsatte. Jeg slipper ut luft som lukter gift. Jeg blir så trøtt og sliten. Dette har jeg opplevd hver dag i snart to år nå, og jeg skal innrømme at jeg ikke har tatt det helt på alvor før nå i det siste. 

Mildt sagt misfornøyd etter å ha prøvd alle klær i kofferten / Kjole Nelly her

Da legen sa at jeg antakeligvis har irritabel tarm så skjønte jeg ikke helt hva det innebar. Han sa at jeg måtte kutte ut en og en matvare i en måneds tid for å se hva jeg tåler og ikke. Det virket som et umulig prosjekt for meg så jeg bare la det fra meg. Det var også den eneste informasjonen jeg fikk om irritabel tarm. Ikke noe særlig mer enn det. Så jeg tok det ikke helt seriøst.

Jaja, det er sånn det er . Det får bare være. Jeg spiser det jeg vil så får dette bare skje. Det er først nå de siste ukene jeg har prøvd å ta skikkelig tak i dette. Hvorfor? Fordi dere har gitt meg veldig mange gode tips og fordi jeg er dritt lei av å føle meg som dritt. Fordi jeg har skjønt at det tydeligvis er enklere måter å forbedre situasjonen min på enn hva jeg trodde. 

Når jeg er tilbake fra ferien skal jeg gå ordentlig inn for å teste ut lav foodmap, selv om det betyr at jeg må holde meg unna en god del ting jeg er glad i. Det er nok verdt det hvis jeg kan slippe å gå rundt med gravidmage og magesmerter hver eneste dag. Det blir nok ganske så vanskelig med tanke på at jeg skal på to reiser til i løpet av de neste fjorten dagene, men jeg skal prøve. 

Jeg har skjønt at utrolig mange sliter med det samme som meg. De gangene jeg har vist frem magen på sosiale medier renner det inn med meldinger fra folk som sliter med det samme og vil ha tips, eller folk som sliter med det samme og har tips som har funket for dem! Jeg kan dessverre ikke gi dere noen tips fordi jeg har ikke så mye å komme med enda. 

Jeg vet at jeg får det verst av gluten og laktose, men at det er mye annet jeg også reagerer på. Jeg må bare prøve meg frem og jeg vurderer også å få hjelp av en kostholdsveileder med peiling på nettopp dette. Sånn sett er det egentlig det eneste tipset jeg kan gi videre: prøv å få hjelp av noen som har skikkelig peiling på dette, eller prøv dere frem. Hvis noen har noen gode tips så del veldig gjerne i kommentarfeltet så kanskje det kan hjelpe både meg og andre som sliter med dette grusomme greiene. 

 

72 kommentarer
  1. har slitt med det samme i 2 år nå. Det er helt grusomt, og går veldig utover livskvaliteten. Og det er en lang prosess å finne ut hva man ikke tåler. Jeg reagerer på gluten og laktose har jeg funnet ut, og fastfood er drepen for magen min. Men dette er individuelt. Jeg prøver å ta paracet når det er som verst, men er ikke helt overbevist om at det funker. prøver også å kutte ned på brus, for det irriterer tarmene.

  2. Joda, samme har jeg. Bytt til lav fodmap, og det bedrer seg kraftig. Nettsidene, og bøkene, til Julianne Lyngstad og Cecilie Ågotnes er supre steder å lære. Det er veldig mye man ikke tåler, og i begynnelsen lurer man jo litt på om det nesten ikke er noe å innta av føde. Men det er nok av..bare man leter og finner.

  3. https://helse-bergen.no/avdelinger/medisinsk-avdeling/gastroenterologisk-seksjon/nasjonal-kompetansetjeneste-for-funksjonelle-mage-tarmsykdommer/lavfodmap-mat-ved-ibs

   https://nhi.no/kosthold/forebyggende-kost-og-sykdom/dette-er-fodmap-reduserte-matvarer/

   Jeg fikk en del lærdom her også, særlig er de matvarelistene og forklaring på hva man ikke tåler av ulike karbohydrater, greie å ha. Jeg har holdt på med denne dietten i et halvt år, og den hjelper. Slurver jeg, får jeg trøbbel dagen etter. Man dør jo ikke av å slurve av og til da..hehe.

  4. Jeg har også irritabel tarm og hatt det i fire år nå. Det jeg absolutt bør og må holde meg unna er spesielt gluten, laktose og sukker. Sukker gjør meg oppblåst og uvel i kroppen, og vondt i magen. Føles nesten som feber. Gluten gir forstoppelse og vond fis, og laktose gir rennaræv og ofte kollik. Noen ganger blir jeg liggende en dag eller to. Ja, og vond fislukt såklart. Til slutt er det enkelte frukter jeg ikke tåler, som gir diaré og luft, spesielt druer og grønne epler.
   Ellers spiser jeg som et normalt menneske! Glutenfrie og laktosefrie produkter finnes det jo masse av, så er det bare å holde seg unna godteri og kaker. Sukkersug har jeg ikke lenger, så det er ikke noe problem. Ellers vil jeg anbefale å lage så mye som mulig av mat fra bunnen, som f.eks sauser, krydderblandinger som tacokrydder, dressinger, pomfritt, tacosaus etc etc. Spis så ren mat som mulig. Alt av ferdigmat og posemat holder jeg meg langt unna, for det inneholder som regel en av de tre verstingene uansett.
   Håper det var til hjelp, lykke til ! <3

   1. Vanlig farin skal man tåle, faktisk. Men farin er jo noe man ikke bør hive innpå av andre årsaker da. Det er såkalt naturlig sukker, altså karbohydrater, i frukt, mange korntyper, grønnsaker og annen mat man reagerer på og ikke fordøyer av en eller annen forunderlig grunn. Laktose fra melkeprodukter er jo sukker. Epler, pærer er neimat, appelsin er jamat, som eksempel. Sure appelsiner er bedre enn søte. Man skal også ligge unna søtstoffer som ender på -ol, som sorbitol, xylitol, mm. Og så er det en del typer stivelse da som også regnes å lage trøbbel..gluten er en av de verre. Jeg spiser ikke vanlig brød lenger.
    Det jeg har størst problemer med, er at løk og hvitløk er neimat. Elsker jo krydret mat… Men så oppdaget jeg at man kan ha det grønne på vårløk, og da hjelper det jo litt.

    Hva jeg ønsker? At helsevesenet og myndighetene bekymrer seg litt mer for dette. Hvorfor i huleste får flere og flere mennesker store problemer med å fordøye maten i vårt moderne samfunn, og allergier øker kraftig.Noe er alvorlig galt…

  5. Hei kjære du. Du er tøff . Jeg hadde det sånn og for meg hjalp det å kutte melk sukker og gluten. Jeg spiser ren mat. Altså mat du ser hva er. Det er forferdelig slitsomt å slite sånn med magen. Et annet tips jeg lærte meg er silicea kisel gel fra apoteket. Den funker virkelig . Håper du blir bedre 🙂

  6. Få hjelp av en ernæringsterapeut, ikke kostholdsveileder. En ernæringsterapeut går mye dypere inn på det, de kan også ta tester (mener jeg), altså teste for hva du reagerer på av matvarer.

  7. Huff, det skjer akkurat det samme med meg…og det er så vondt og ser seriøst ut som en ballong haha. Spiste glutenfritt i 1 år, så klarte jeg ikke mer haha, er så mye godt her i verden! Føler med deg! Tar nesten aldri på meg jeans e.l fordi jeg nesten vet at jeg blir oppblåst på skole/jobb senere, og da er d så vondt..

   Kos dere videre på tur! Så misunnelig!

  8. Herregud jeg kjenner meg så igjen 😩 Fikk vite at jeg hadde irritabel tarm for ca 4 år siden, etter flere runder med blodprøver, gastroskopi (slange med kamera ned i halsen) og koloskopi (slange med kamera inn i endetarmen).. Fikk også bare beskjed om å spise etter lav foodmap-prinsippet. Når jeg så alle tingene jeg måtte unngå ga jeg bare opp og fortsatte heller med magesmerter, forstoppelse, diaré osv uten at noe egentlig forandret seg til det bedre. Men så ENDELIG nå, etter at jeg begynte å logge maten min i appen “myfitnesspal” har jeg begynt å se en sammenheng mellom matvarer og smerter. Jeg begynte egentlig bare å logge maten fordi jeg ønsker og gå ned i fettprosent, og hadde aldri drømt om en mage uten smerter og luft i tillegg. Jeg skjønner jo selvfølgelig at vi alle er forskjellige og reagerer på forskjellige matvarer, men ønsker allikevel å tipse deg om noen få ting som har vært livreddende for meg. Først og fremst tåler jeg vannmelon svært dårlig (dette må være favoritt-frukten min i hele verden, så det er helt forferdelig å måtte unngå) ellers reagerer jeg veldig på avocado og mango. Spiser jeg noe av dette ser jeg fødeklar ut, og får krampelignende smerter i magen som er forferdelige. Ellers er løk og hvitløk heller ikke særlig bra. Har forstått det som at dette er noen de aller, aller fleste med IBS reagerer dårlig på, så det er verdt et forsøk å unngå disse en periode om du ikke orker/klarer den strenge lav foodmap dietten.

   Det virker kanskje håpløst nå, tro meg – det trodde jeg også at det var, men endelig etter flere år så ser jeg en sammenheng, og er blitt litt klokere på hva jeg bør unngå. Ellers er jeg veganer, kanskje verdt å nevne, så da unngår jeg jo naturligvis kjøtt og meieriprodukter som mange får vondt av. Merket en stor forskjell allerede når jeg begynte å kutte ut animalske produkter, men den største forskjellen merket jeg altså når jeg droppet vannmelon, mango og avocado. Masse lykke til, håper inderlig at du snart blir bedre ❤️

  9. Jeg har slitt og sliter enda med samme. Men noe som ga meg en helt ny verden var når jeg sluttet på p pillene mine (cerazette). Hadde gått på de 6 år, og plutselig var magesmertene redusert betraktelig.. Skjer av og til enda, men ikke hver dag sånn så før.

  10. Først vil jeg gi deg en klem
   Med mye magevondt vet jeg alt om hvor pyton det er 🙁
   Stå på å ikke hør på alle andre ❤️

   Den gule kjolen ( ikke den på bilde men den du hadde på siste dag i Frankrike
   Hvor er den fra? Den var lekker 😊

  11. Åå det er helt utrolig kjipt! Jeg har samme problem. Folk spør meg hele tiden om jeg har lagt på meg osv og det er ganske så irriterende og det sårer meg når jeg har en dårlig dag. For meg hjelper det å ikke spise så mange små porsjoner lengre. Jeg spiser en god frokost, litt frukt som snacks noen timer etter lunsj også middag og kanskje en glutenfri brødskive om kvelden. Og drikker MYE vann, det hjelper meg i hvertfall. Sluttet å spise hvete helt (sjekk på pakningen av glutenfrie produkter, mange er laget av hvetestivelse som mange også er allergisk mot – som meg). Ellers så hjelper Activia yoghurt for en treg tarm (altså det funker for meg). Det finnes jo mange probiotiske tabletter og ting men for meg har det aldri hjulpet! Activia yoghurt inneholder også mye av de probiotiske bakteriene (er det bakterier?) og det funker veldig bra for min treg tarm å spise 1-2 activia om dagen! Til slutt så får jeg også en oppblåst mage når jeg legger meg rett etter jeg har spist, litt rart, men det er sånn. Håper det er noen tips som hjelper litt! Klem ❤️

  12. Hei fine Andrea!

   Vil bare rette en stor takk for at du er så åpen om problemer som dette! Jeg har slitt mye med smerter i underlivet, og takket være deg kom jeg meg til osteopat for å få hjelp! Hadde aldri tenkt tanken om det ikke var for deg. Sliter også med irritabel tarm, og har vært gjennom flere tester sånn som deg uten at de finner noe konkret.. Nå skal jeg også i gang med å utforske fodmap, spent på hvordan det skal gå når jeg bruker løk og hvitløk i nesten all matlaging😩🤷🏼‍♀️

   Stor klem!!!

  13. Hei 🙂
   Jeg har også irritabel tarm syndrom og har hatt det akkurat som du. Enten helt forstoppet eller omvendt. Veldig oppblåst og mye magesmerter. Som rier nesten. I ca 4 uker har jeg spist etter kostholdsplan gjennom StrongBody, samt fulgt skreddersydd treningsprogram. Kan ikke huske å ha vært så bra i magen noen gang. Det er så deilig. Har sjelden smerter lengre og min gravidmage er endelig borte. Bare et lite tips. Dette er nok ikke nor som passer for alle, men verdt å sjekke ut.
   Klem 🙂

  14. Jeg slet mye med luftplager før, og da brukte jeg noen tabletter som heter Lectinect mage. Jeg syntes de hjalp kjempemye! Så anbefaler deg å prøve de og se om det hjelper 🙂

  15. Sliter med akkurat det samme 😮leter også etter tips på ka eg kan gjøre for at det skal bli bedre. Aner ikke ka eg kan spise lengre 😮 er veldig slitsomt og ikke minst vondt å ha det sånn!

  16. Kjenner meg veldig igjen, og jeg har gluten intoleranse. Blir ekstremt opplåst, kvalm, sliten, trøtt og alt det hvis jeg spiser det og det begynte mye som du beskriver i tillegg til mye kvalme.

   Jeg fikk ikke påvist noe på tester hos legen så jeg anbefaler veldig sterkt å bare kutte ut gluten 100% det å reagere på det, påvirker kroppen på veldig mange måter og bryter den ned. Noe som fører til lavere energi i tillegg.

   Det kan jo også være melk, mange mener de reagerer på laktose men flertallet tester aldri å kutte ut melk helt, noe jeg også anbefaler dersom du skal teste hva du er allergisk mot. Anbefaler og først kutte ut gluten i 3 måneder og se hvordan du føler deg og så eventuelt flere ting som melk feks.
   Håper du blir bedre! Masse lykke til!!

  17. Jeg har akkurat det samme. Jeg var på gastroskopi og fikk beskjed om alt jeg var intolerant for (lav fodmap). Han ramset opp MANGE ting i hverdagen dette påvirker, som ikke jeg trodde var normalt. Han sa at dette kan gjøre at jeg har dårlig konsentrasjon, glemsk, frysen (alltid ligge under dyna på sofaen), stive ledd, føle meg 50% redusert.. Det var så mye han tok opp, og om alt det kunne bli bedre av å kutte det ut så ville jeg prøve i 2 uker for innen det skulle jeg visst merke forskjell. Den gang var det heller ikke så mange mat alternativer som nå.. men jeg ble rask bra igjen og følte meg som et HELT NYTT MENNESKE 🙂 Det var virkelig verdt det, og du kommer ikke til å savne ting du ikke spiser. I starten når du er fysen sa legen til meg at jeg burde spise spekeskinke, da er man ikke fysen mer. Jeg har vært intolerant i 6 år og nå veggis i 2 og det går veldig bra 🙂 Det er mye bedre å være frisk. Jeg vet hvordan du har det, og det er kun 2 kjipe uker så er livet MYE BEDRE 🙂 Lykke til

  18. Jeg har det samme som deg! Har ikke fått det påvist 100% enda da legen min dessverre ikke tar meg særlig alvorlig. Men jeg er en jente på 22 år som tja, de siste 4-5 årene har slitt med irritabel tarm.. Jeg får ikke forstoppelse, men diaré. Flere ganger daglig. Noen ganger opp mot 15-20 ganger i løpet av få timer.. Noe som gjør det svært ubehagelig for meg i enkelte situasjoner. Jeg må alltid ha med ekstra skift i veska i tilfelle jeg gjør et uhell, samt at jeg alltid MÅ vite hvor det er do i nærheten.. Skikkelig slitsomt!! Spesielt når jeg skal ut på byen med venner eller gå på offentlige plasser der tilgang til et toalett er begrenset.

   Jeg har fulgt noen råd:

   – Ikke spis løk, kål og erter.
   – Drikk mye vann. Gjerne ta i litt potetmel i vannet for å «stabilisere» magen.
   – Ikke gå i trange bukser (kan gi trykk på magen).
   – Strekk deg, altså muskulatur i hele kroppen.
   – Varmepute på magen.
   – Dropp meieriprodukter /melk/yoguhurt

   Bare noen tips, håper du finner det hjelpsomt!

  19. Håper virkelig at du får et fasit svar på hva du ikke tåler og hva du tåler snart. Det er ikke noe særlig å gå med magesmerter og ha vondt hele tiden. Sleit mye med å være oppblåst før, men for meg var det bare å kutte ut bakevarer, mye mel og brød gjorde meg vondt.

   Vil også legge inn noen ord til deg Andrea. Jeg syns det er så fantastisk flott at du viser deg fra alle vinkler. Det er så fint å se en blogger som deg, som har en fin og sunt forhold til kropp og viser at du er stolt over hvordan du er. Føler alle toppbloggere skal være så picture perfect og du viser oss så mye mere enn det. Du viser det ekte, ekte hverdag og ekte kjærlighet. Du skriver ikke bare piss og gossip som mangle andre. Jeg blir så glad, og det vet jeg flere av leserene dine er også. Du fortjener det beste og stå på videre med alt du gjør, du er så flink! Du kommer virkelig til å lykkes i livet med de fine verdiene dine. Stor klem fra meg❤️

  20. Hei! Jeg har samme problem! Fikk det for rundt to år siden jeg også. Går på lav fodmap dietten og den fungerer veldig bra, det ble ikke helt bra før etter 6 uker med streng lav fodmap diett.. Lykke til 🙂

  21. Min mage er også sånn.. kjipt at folk spør om jeg er gravid når jeg ikke er det(egentlig ganske frekt spør du meg). Godt å vite at vi er flere😆😎

  22. Følg magevennligmat, lavfoodmap_no og julianne_godtformagen på Instagram. De to sistnevnte har iallfall bøker som er supre. En umiddelbar løsning er å spise gluten- og laktosefritt, og kutte ut løk, hvitløk, bønner, linser, erter, sopp, blomkål, eple. Det er ekstremt hardt for en ibs-mage.

  23. Jeg fikk ibs (irritabel tarm) for noen år tilbake! Jeg tok det heller ikke noe seriøst, fordi det var så mye jeg ikke kunne spise. Men med tid har jeg funnet ut at det værste for meg er eple, løk og blomkål. Når jeg har kuttet ut dette har dette virkelig hjulpet! Før kunne jeg ikke spise noe vannmelon, men nå kan jeg det, og det funker utrolig bra! Det finnes også veldig mange gode oppskrifter på nett, alt fra indisk, til vanlig norsk kost! Er ekstremt mye godt, og du vil ikke merke forskjellen fra den «normale» retten, og den som er lav fodmap! Anbefales virkelig å prøve å kutte en og en matgruppe, det gir mer en det krever!

  24. Kjære deg, den magevondten kjenner jeg igjen. Jeg slet med de samme symptomene i mange år, og legene kunne ikke hjelpe meg. Fryktelig frustrerende. Etter år med plagene ble jeg til slutt diagnostisert med gallestein, og blæren ble operert bort. Endelig slutt på plagene. De fant stor stein inni galleblæra, så ikke rart jeg var plaget. Råder deg til å oppsøke privat sykehus om ikke fastlegen tar deg på alvor. Jeg gikk nemlig unødvendig lenge med sterke plager uten at noe ble gjort.
   Håper jeg kan bidra til at du får løst gåten om hvor problemet ligger. Jeg har ikke hatt problemer etter at galleblæra er operert bort. Lykke til.

  25. Hei. Jeg plages med det samme bare ikke i like sror grad som deg. Men jeg tok tak i det å kontaktet thor. Som driver med lavkarbo/karbofritt liv. Fikk kostholds plan uten gluten, laktose og sukker. Dette har gjort hverdagen MYE bedre. Nesten ingen smerter å myyyye mindre oppblåst.

  26. Hei Andrea.

   Jeg vil bare tipse om ei venninne av meg som har levd med irritabel tarm over lengre tid. Hun er nå ernæringsfysiolog og driver bloggen http://www.godtformagen.com (@julianne_godtformagen på instagram), hun har til og med gitt ut flere bøker på området.

   Lykke til!

  27. Har det samme selv. Jeg har begynt med Idoform tygge tabletter og begynt med laktose det hjelper meg 🙂 skal også begynne med lowfodmap og det er en del og sette seg inn i!

  28. For meg funker det ganske bra å holde seg unna gluten, laktose, løk, hvitløk (obs! Det er løk og hvitløkspulver i masse sauser osv som man ikke skulle trodd) og tyggegummi. – men så klart er det lurt å gå på low foodmap og finne ut av det selv. Husk! Det er ikke egentlig selve glutenet feks man reagerer på, men fruktaner som finnes i produkter som inneholder f eks gluten. Det er fruktaner i mye rart i mindre og større mengder, og typer.

  29. Min mage er også sånn😫utrolig irriterende å se gravid ut når man ikke er det,ikke minst at folk spør(frekt spør du meg).

  30. Jeg hadde samme problematikken! Og lavfodmap hjelper veldig! Og når man har gjort det en stund så kan man begynne med de matvarene man har eliminert igjen og plutselig så tåler man en del allikevel. “Julianne – godt for magen” sin blogg og/eller bøker forklarer veldig bra og har masse oppskrifter! Spesielt magevennlig proteinpizza er en favoritt her i huset.

   Jeg gjorde det selv og det vanskeligste er å forklare venner /familie om logikken i at jeg kan spise gulrot, men ikke blomkål, vårløk, men ikke hvitløk osv. Les deg opp og det er sikkert ikke så dumt å få litt hjelp/støtte fra en ernæringsrådgiver.

   Masse lykke til, det BLIR BEDRE!

  31. føler med deg jeg har ulcerøs kolitt og ser ut som jeg er 8 mnd på vei får daglig spørsmål om jeg er gravid

  32. Sliter med akkurat det samme!
   Reagerer på laktose, gluten og no i det siste både løk, paprika, soya og peanøtter. Men dersom du opplever forstoppelse eller hard mage vil eg virkelig anbefale å få i deg chiafrø, gjerne med yoghurt og ulike bær og frukter, magen blir mindre oppblåst og det får fart på fordøyelsen. Viktig å prøve å finne ut av hvilke typer mat du reagerer på. Hos meg er det ofte mengden, kan spise litt av noe men ikke mye. Har selv prøvd og feilet i flere år for å finne ut hva som var galt med magen og hva som gjorde meg dårlig. Og ja det er helt grusomt å av og til slippe ut giftig gass med sinnsyke magesmerter! Men du er heldigvis ikke alene, skjer hos meg og…
   Det eneste som faktisk har hjulpet hos meg er å innta nok vann i løpet av dagen. Drakk mye mindre vann før og da oppsto mageproblemene oftere. Har også gått over til å spise paleo, noe som også har resultert i mindre mageproblemer.

   Håper du finner ut av hva som kan hjelpe deg, evnt hva du ikke tåler, og setter veldig stor pris på at du deler dette!

  33. Vil anbefale å sjekke ut siden til Julianne Lyngstad, hun har mye god informasjon om low foodmap og gode oppskrifter. Hun har også skrevet en del bøker som det er verdt å sjekke ut 😊

   Det finnes også low foodmap grupper på facebook. Disse hjalp meg veldig i begynnelsen. Her finne man mye god informasjon, gode oppskrifter og man kan søke opp varer man er usikker på og stille spørsmål. Det blir ofte en del spørsmål i begynnelsen 😊

   Vil også anbefale å laste ned monash appen. Det er de som har utviklet dietten. Her kan du søke opp matvarer og finne ut hva du kan/ikke kan spise og hvor mye (noen matvarer har nemlig mengdebegrensning).

   Det finnes også low foomap kurs på bla. Haukeland i Bergen, men er noe usikker på om de har det i Kristiansand. Hvis de ikke har det, tror jeg at Julianne har nettkurs på siden sin.

   Og sist men ikke minst, hold motet oppe! Det er mye å sette seg inn i de første ukene og det kan fort bli litt overveldende. Men det blir bedre etterhvert! 😊

  34. Vil anbefale å sjekke ut siden til Julianne Lyngstad, hun har mye god informasjon om low foodmap og gode oppskrifter. Hun har også skrevet en del bøker som det er verdt å sjekke ut 😊

   Det finnes også low foodmap grupper på facebook. Disse hjalp meg veldig i begynnelsen. Her finne man mye god informasjon, gode oppskrifter og man kan søke opp varer man er usikker på og stille spørsmål. Det blir ofte en del spørsmål i begynnelsen 😊

   Vil også anbefale å laste ned monash appen. Det er de som har utviklet dietten. Her kan du søke opp matvarer og finne ut hva du kan/ikke kan spise og hvor mye (noen matvarer har nemlig mengdebegrensning).

   Det finnes også low foomap kurs på bla. Haukeland i Bergen, men er noe usikker på om de har det i Kristiansand. Hvis de ikke har det, tror jeg at Julianne har nettkurs på siden sin.

   Og sist men ikke minst, hold motet oppe! Det er mye å sette seg inn i de første ukene og det kan fort bli litt overveldende. Men det blir bedre etterhvert! 😊

  35. Anbefaler å sjekke ut Julianne Lyngstad (lyngstadernaering.no), der har jeg fått massr hjelp og tips😊

  36. Hei! Jeg håper du finner ut av hva du tåler og ikke av matvarer! Selv har jeg også IBS, det er noe dritt! Hvordan det slår ut kan jo være ganske individuelt men jeg vil råde deg til å drikke mye vann 😀 Fin er du i hvertfall uansett med og uten oppblåst mage!❤

  37. Hei! Håper du finner ut av hvilke matvarer du tåler. Selv har jeg også IBS, det er noe dritt! Hvordan det slår ut er jo veldig individuelt, men jeg vil råde deg til å drikke mye vann! Fin er du uansett både med og uten oppblåst mage ❤

  38. Hei! Håper du finner ut av hvilke matvarer du tåler. Selv har jeg også IBS, det er noe dritt! Hvordan det slår ut er jo veldig individuelt, men jeg vil råde deg til å drikke mye vann! Fin er du uansett både med og uten oppblåst mage ❤

  39. Har du prøvd en periode der du dropper brus? Slet mye med magesmerter før, og følte jeg hadde prøvd det meste, men slutta helt og drikke brus og syntes det hjalp veldig.

  40. Jeg vet akkurat hvordan du har det! Jeg har også irritabel tarm og kronisk forstoppelse Det finnes nå faktisk medisiner også for oss med irritabel tarm, men jeg kan også anbefale å prøve probiotika. Kan også anbefale deg å sjekke ut en test som heter SIBO, denne er noe du kan få hos en ernæring spesialist, jeg skal ta denne selv nå og er veldig spent på hva svarene vil si, da jeg som deg ikke har noen allergier bare reagerer sterkt på forskjellig type matvarer endten i magesekken eller i tarmene. Sibo testen tar for seg alle områdene i fordøyelsen og der kan du finne ut akkurat hvor på veien det er noe feil! Masse lykke til! ❤️

  41. Du burde ta en koloskopi hvis du ikke har gjort det for og utelukke tarmsykdommer, som f eks ulserøs kolitt eller chrons . Jeg fikk beskjed om irritabel tarm helt til jeg tok en koloskopi undersøkelse av tarmen. Viste seg at det var ulserøs kolitt.

  42. Hei!
   Jeg har IBS selv og sliter også mye med oppblåst mage, magesmerter, forstoppelse og motsatt. Er noe dritt å leve med, men low-foodmap har heldivis en god effekt for de fleste. Jeg pleier å holde meg til laktosefritt og glutenfritt så langt det lar seg gjøre, men kan drikke/spise det i mindre menger. Det jeg reagerer mest på er løk, avokado og eple. Sliter også ofte med lite energi og føler meg generelt sett slapp. En app som jeg bruker mye og som har vært til stor hjelp er FODMAP. Der kan man se på fullt av forskjellige matvarer, hvor mye en kan spise av de ulike matproduktene i tillegg til at de har mange oppskrifter, oversikt over gode merker og info om slik som IBS, hva low-foodmap innebærer osv. Veldig greit å ha med seg på tur 😀

   Akkurat nå holder jeg på å lese en bok som heter Magefølelse av Sofia Antonsson, Jeanette Steijer og Beatrice Fröling. En bok for oss med urolig mage og irritabel tarm. Synes de forklarte bra symptomer, årsaker, hva som kan ha gitt IBS, effekten stress kan ha, litt oppskrifter på slutten, og ikke minst om lav-foodmap (og litt om visst det ikke fungerer). Tror den kan være til stor hjelp 🙂

   Kos deg masse på ferie! 😀 <3

  43. Jeg har akkurat det samme og slitt med det siden 2015 ca. Noen dager er bedre enn andre, men forsatt. Forsøkte FODMAP dietten i starten men det er også vanskelig å følge slavisk. Magen ble noe bedre en periode plutselig, men så nå er jeg tilbake igjen.. Probiotika er noe som hjelper meg en del ihvertfall! Anbefaler det.

  44. Tusen takk for alle de fine rådene! Dere er virkelig best <3 Jeg har lest alt, men svarer i en felles jeg haha. Håper alle som sliter kan finne tips her, dere er så fantastiske! Stor klem<3

  45. Vil tipse deg om at fastlege kan søke deg inn til klinisk ernæringsfysiolog ved sykehus slik at du får startet med lav foodmap i samråd med noen som har god kompetanse på området. En klinisk ernæringsfysiolog vil bidra til at du får best mulig effekt av kostbehandlingen og slipper å holde deg unna matvarer du egentlig tåler (for det er mye som går inn under lav foodmap). IBS er så individuelt og matvarene i “dietten” er viktige kilder til både vitaminer, fytokjemikalier og mye annet som har mye positivt å si for helsen. Hvis du ikke går via legen, vil jeg uansett anbefale deg å starte behandlingen i samråd med en klinisk ernæringsfysiolog fremfor andre “eksperter” og selvlærte, fordi det er viktig å finne ut hvordan du skal behandle din tarm og fasiten ligger ikke nødvendigvis i andres erfaringer 🙂 Masse lykke til og håper du blir bedre i magen snart! Hilsen ernæringsstudent

  46. Hei. Jeg og min familie har akkurat samme problem. Bortsett fra at hos oss har jeg cøliaki og laktoseintoleranse. Mammaen min har cøliaki. Og lillebroren min har laktoseintoleranse og må gå på lav foodmap. Alle disse tre tingene er selvfølgelig verst i starten. Men så snart du finner ut hva du kan spise og ikke blir alt mye enklere. Det er selvfølgelig kjipt å se alle andre spise det du har eller mest lyst på akkurat da. Men det finnes alltid et godt alternativ. Lykke til!

  47. Godt å vite at man ikke er alene i hvertfall, veldig normalt, heldigvis og uheldigvis!

   Er 27 år nå og har slitt med magen siden den slo seg vrang når jeg var 19år og på folkehøgskole. Vært så mye inn og ut av sykehus og lege siden. Jeg sliter i tillegg med magesyre, og blir heftig syk om jeg glemmer bare 1 dag med medisinen som regulerer magesyren for meg, men takket være den kan jeg faktisk leve nogen lunde normalt, spise og drikke som jeg vil, bortsett fra te! Heftig halsbrann og vondt av te…

   Tror alle reagerer på litt forskjellig, men som mange nevner er gluten og laktose noe av det verste for meg og, jeg rører ikke vanlig pasta da det er verst, men brød, havre går fint i moderate mengder. Sukker har jeg ikke noe problem med noe særlig, får ikke i meg mengder uansett så har ikke lagt merke til den for mye. Ellers er bær virkelig vondt til tider… og ikke minst sushiris:’) aldri fulgt lav foodmap, inntar mye løk o.l og har ikke noe problem med det. Gjelder mest å lytte til sin egen kropp 🙂 Lykke til! Man vil ha gode og dårlig dager som alt annet uansett. Husk å nyte mat og leve livet best man kan

  48. Sliter med det samme sjøl.
   Min lege har henvist meg til hudpoliklikken, der eg skal ta prikktest og lappetest på ryggen for å få svar på allergiene.

   Håper og trur det vil gi meg gode resultater og en betre mage. 🤞

  49. Fell you, girl! Jeg har også irritabel tarm, og haaør hatt det i mange år. Jeg er medisinstudent og har hatt veldig mye om IBS (irritabel tarm) dette semesteret. Det er dessverre så mange som 10-20% i Norge som har det – så du er ikke alene! Jeg vil anbefale deg å forsøke lav-FODMAP i 8 uker-ish, og så forsøker du å reintrodusere de matvarene du har kuttet ut, uke for uke, og ser hvilke varer du reagerer mest på. Det suger, men for veldig mange gir det veldig reduksjon i plagene!! I tarmen er det bakterier som bryter ned carbs, og hos de med IBS så blir det dannet (enkelt forklart) en haug med drittstoffer som gir de plagene du beskriver. Ellers har stress en stor innvirkning på tarmen, så det er alltid eg tips å forsøke å stresse ned (lettere sagt enn gjort). Håper du kan få litt mindre plager i magen, vet av erfaring hvor mye det går utover livskvaliteten!!

  50. Hei, jeg har lenge slitt med helsa og har gått til en privat klinikken og fått god hjelp. Nettsiden: https://drhexeberg.no/?m=Mobile#. De tar tester på en litt annen måte enn det offentlige gjør (hvis jeg forstod dem helt riktig) og kanskje på denne måten vil du finne ut hva du tåler og ikke tåler. Du kan jo ta kontakt med dem og spørre hva de tenker. Kun et lite tips som kanskje kan løse ditt problem.
   Det er privat da og relativt dyrt, men for min del har det vært absolutt verdt det.

  51. Hei!
   Anbefaler deg å følge tarmbanden på snapchat og Facebook😊
   Det er en gjeng meg ulike mage problemer, blant annet irritbel tarm som deler erfaringer, oppskrifter, hverdagsliv og er åpne om akkurat dette 😊

  52. Jeg ser at denne posten er gammel, men må bare si at for meg så var det pga at jeg hadde stresset i åresvis og at jeg ville ut av ekteskapet, dvs at jeg ikke hadde det så bra. I en periode da jeg var gift, trodde jeg oppriktig at vi ville få det til å funke og jeg ble HELT bra av intoleransene! Når det gikk opp for meg at det ikke kom til å gå bra, så ble jeg dårlig igjen! Nå er jeg skilt og mye bedre, men ikke helt bra, det tar nok tid.
   Jeg har i tillegg mistet hørselen på ett øre, uten at det er noe annet enn stress som er galt med øret mitt. Den går opp og ned. Jeg prøver å gjøre pusteøvelser o.l. for jeg merker at det hjelper. Utrolig hvordan kroppen sier i fra at vi må endre ting, og selv om den skriker, så er det ikke lett for oss å høre! Jeg er helt satt ut av at hjernen kan påvirke meg så veldig fysisk, selv om det egentlig sikkert er naturlig. Vi er bare ikke lært opp til at det er en så direkte sammenheng.
   Håper du er bedre enn da du skrev denne posten!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg