DYRENE LIDER FORDI DU VIL BLI UNDERHOLDT

Gjesteinnlegg av Emiliaswallin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nå er Andrea på Love Island for å finne kjærligheten. I mellomtiden har jeg fått muligheten til å skrive et gjesteinnlegg. Jeg har derfor valgt å benytte muligheten til å snakke om min hjertesak, nemlig dyrevelferd. Jeg har blogg selv, men Andrea har et langt større publikum enn hva jeg har. Budskapet fortjener å nå ut til mange. Ønsket mitt med dette innlegget er å gjøre dere litt mer bevisste på valg dere tar rundt dyre-attraksjoner. Rapporter anslår nemlig at 110 millioner mennesker årlig besøker attraksjoner som mishandler dyr. For meg er det helt horribel å tenke på. Jeg håper for all del at det handler om uvitende og spenningsfylte turister, og ikke en bevisst handling. Jeg kommer til å ta for meg fire attraksjoner, hvor jeg går litt mer inn i dybden på hvorfor akkurat disse tilsynelatende hyggelige familie-attraksjonene er noe du bare er nødt til å rygge unna. 

«At ikke mennesker forstår at det er dyreplageri»

SeaWorld: De fanger blant annet hval som lever fritt i alle verdenshavene. At ikke mennesker forstår at det er dyreplageri at en hval som er vant til og har et behov for å leve og bevege seg fritt i havet, plutselig skal tilbringe resten av sitt liv i et basseng, rettere sagt i fangenskap! Hvalen er sosial og danner flokker i havet. Det behovet vil heller ikke dekkes så fort de blir tatt til fange. Allerede der har vi to ganske grunnleggende behov til en hval, som blant annet turist attraksjoner som SeaWorld ikke dekker eller tar hensyn til. Det begynner å bli en tid tilbake hvor jeg kom over dokumentaren Blackfish, hvis du er i tvil om du egentlig tror på at de ikke har det bra, se den! Kort fortalt er det fler som ble interessert i håndteringen av spekkhoggere, da SeaWorld treneren Dawn ble en av spekkhoggerens tredje offer. Spekkhoggere er svært intelligente dyr så at den tar livet av en som forer den, tyder på at noe er galt! Dokumentaren fokuserer spesielt på de psykologiske mén som spekkhoggere pådrar seg i forbindelse med transporten fra det fri og tilværelsen i fangenskap. Se bilder her… 

«Det er flere tilfeller av at hester kollapser midt på gaten med turister på slep.»

Hest og kjerre: Dette har jeg vært vitne til flere ganger selv på ferie. Damene er kledd i gammeldagse klær og spør pent om du vil ta en hyggelig ridetur i kjerren hennes på brosteinene. Greit nok tenker du kanskje? Det de glemte å nevne er hvor lang arbeidsdagen til denne hesten faktisk er! Ikke minst at de blir utsatt for eksos, sterk varme, tung last og hardt grunnlag som ødelegger beina deres i lengden. Selv var jeg vitne til dette i Krakow på ferie med familien. De går ikke bare til visse tider av døgnet, varmen blir overhodet ikke tatt hensyn til, heller ikke antall kilo hesten skal dra i kjerren. Det er flere tilfeller (som sikkert flere av dere har fått med dere på Facebook) av at hester kollapser midt på gaten med turister på slep. Trenger jeg si mer?

Billder her

«Nyfødte elefanter blir tatt fra mødrene deres og mishandles fra dag en.»

Ri på elefanter: Over 3000 elefanter holdes i fangenskap for å underholde turister i Thailand, Laos, Kambodsja, Nepal, Sri Lanka og India. Det er alt for mange! Enda verre er det at av de er det 77% som står lenket fast med korte kjettinger, har for dårlig diett og får ingen veterinærtjenester. Mishandling er en stor del av hverdagen deres. De blir slått til blods med skarpe gjenstander mens de er bundet i armer og bein, slik at de ikke kan gjøre motstand. Elefanter er også dyr som trives aller best i flokk og er veldig intelligente. De forstår veldig godt hva de blir utsatt for! Det sies at elefanter har like mye følelser og gråter som oss mennesker. De som lever i fangenskap er til for å underholde turister med ridning, fotball, sirkus og maleri med snabelen, slik at vi mennesker skal tjene penger på det. De blir utsatt for stressende omgivelser med høy musikk og alt for mye turister hver eneste dag. Nyfødte elefanter blir tatt fra mødrene deres og mishandles fra dag en.

«Utsatt for grov vold og dopes ned før du kommer»

Kontakt og fotografering med temmede dyr: Jeg ser alt for ofte mennesker som legger ut bilder med et “tamt dyr”. Som for eksempel løver eller aper. Det finnes flere steder hvor en kan betale for å kose med såkalte temmede løver. Det ville aldri noen gang falt seg inn naturlig for en løve å ligge helt stille og rolig, mens vilt fremmende mennesker koser og fotograferer den. De løvene som gjør det er utsatt for grov vold og dopes ned før du kommer. Det er en grunn til at dette er spennende og uvanlig, for det er alt annet enn riktig og normalt! La ville dyr forbli ville dyr!

Det er så mange dyre-attraksjoner jeg kunne skrevet om, men en gjentagende faktor hos de alle sammen er at det er dyremishandling fra ende til annen i bildet. Besøke bjørneparker, holde havskilpadder, krokodillefarmer, delfinshow og dansende aper er noen fler attraksjoner du burde holde deg langt unna også, bare for å nevne noen fler. Jeg kjenner jeg har vanskeligheter for å forstå hvordan enkelte kan være så naive og tro at fler av attraksjonene er dyr som er tildelt unormale morsomme ferdigheter? Eller at de som lever i fangenskap har trenere som står med godteriposen i hånden og ber en elefant male et bilde, så gjør den det? Vi må åpne opp øynene og ta bevisste valg for de som ikke kan snakke for seg med ord. Jeg drar på ingen måte alle under en og samme kam, det er garantert fler av dere som er bevisste på dette og i beste fall er i mot det. Forsett med det! 

Kos deg på ferie uten dyreattraksjoner.

//Emiliaswallin

 

FACEBOOK HER – INSTAGRAM HER – SNAPCHAT ANDREASVEINSDOT BLOGLOVIN HER

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg