SLIK BLE JEG FRISKMELDT FRA VAGINISMEN

Reklame | Helsefabrikken / rabattert behandling

SJEKK UT HELSEFABRIKKEN HER ELLER PÅ FACEBOOK HER

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nå som jeg nesten er helt frisk fra vaginisme og vestibulitt har det rent inn spørsmål om hvordan dette skjedde. Hvordan ble jeg frisk så rakst? Helt ærlig så tror jeg det handler om at jeg fikk riktig og god behandling helt fra starten av. Jeg gikk med denne sykdommen over en periode uten å vite hva det var og uten å få noen som for behandling, men da jeg dro til legen og fikk diagnosen så tok det kort tid før jeg var i behandling.

Det finnes mange former for behandling, men jeg fant en som passet meg. Ikke nok med det, men jeg fant en behandler jeg kunne stole på, som har masse kunnskap om dette og som virkelig brenner for kvinnehelse og ser hele mennesket, ikke bare en kropp. Det er Charlotte Kristiansen som jobber på Helsefabrikken på Røa. Jeg vet virkelig ikke hvor jeg hadde vært i dag med tanke på vaginismen om jeg ikke hadde gått til henne for hjelp. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi har jobbet fysisk med puste- og bekkenmuskulaturen, men også med stress og tanker rundt sykdommen i form av samtale. Jeg er aldri roligere eller mer fokusert enn etter en behandlingstime hos henne. Jeg har faktisk ikke tall på hvor mange ganger jeg har kommet hjem til Sofie og sagt at jeg føler meg så avslappet og trygg. Det er nesten som om jeg har hatt en terapitime samtidig som vi har tøyd muskulaturen, haha. Nei, men sånn helt seriøst så føler jeg at samtalene vi har hatt har hjulpet meg utrolig mye på å bli trygg på situasjonen jeg havnet i. 

Hun har hele veien forklart hva hun gjør, hvorfor jeg reagerer på behandlingen på den måten jeg gjør og hva jeg kan gjøre hjemme. Hvis jeg har fått et tilbakefall har vi snakket om hvorfor jeg tror det har skjedd og som regel har det alltid vært en grunn. Når det går bedre har vi snakket om hva som skjer i livet mitt og tanker rundt det som skjer. Vi har snakket om at jeg må bli trygg på at jeg faktisk er på bedringens vei og endelig ble jeg det! For meg har samtalene vært utrolig viktige og jeg tror det er en viktig faktor på veien til å bli frisk sammen med den fysiske behandlingen. Det er en sammensatt sykdom og derfor er det så viktig å finne en behandlingsmetode og en behandler som du er trygg på og som kan det han eller hun driver med. 

Jeg kan med hånden på hjertet anbefale Charlotte og Helsefabrikken på Røa. Som sagt så aner jeg ikke hvordan det ville gått uten hennes hjelp. Jeg merker at hun virkelig bryr seg om min helse og at jeg skal bli frisk. I en skummel situasjon hvor jeg ikke visste noe som helst så klarte hun å gjøre meg trygg og gi meg masse kunnskap. Hun skal absolutt ha mesteparten av æren for at det har gått så bra som det har gått med meg og jeg har ikke ord for hvor takknemlig jeg er for hjelpen jeg har fått fra Charlotte. 

For en stund siden spurte jeg Charlotte om hun hadde tid og lyst til å svare på de spørsmålene dere har stilt mest. Det er ikke alt jeg kan svare på og en del ting er det greit å få svar på fra en fagperson da jeg kun kan snakke av egne erfaringer. Det ville hun gjerne!

Hvordan undersøker/behandler du vaginisme/vestibulitt?

Ved en førstegangskonsultasjon setter jeg alltid av god tid til pasienten (60 min). 

Vi starter med grundig samtale for å kartlegge hvilke symptomer og plager de har, hvordan dette påvirker dem i hverdagen osv. Jeg stiller en del spørsmål for å få et godt helhetlig inntrykk av den enkelte. 

Før vi går i gang med en undersøkelse, bruker jeg tid på å forklare og vise bilder av bekkenet og bekkenbunnsmuskulaturen slik at de er forberedt på hva jeg skal undersøke. 

Selve undersøkelsen gjøres med pasienten i undertøyet på en behandlingsbenk. Jeg dekker til pasienten med teppe og sørger for at pasienten ligger godt. Ofte starter jeg med å undersøke andre områder på kroppen som for eksempel pustemuskulaturen, magen, leddene i bekkenet, muskulaturen rundt bekkenet og hoftene. Dette er for å se hvordan spenningsnivået i kroppen deres er. 

Når det kommer til selve bekkenbunnen, så ligger pasienten ofte på siden, gjerne med en pute mellom knærne for å slappe godt av. Så kjenner jeg på muskulaturen i bekkenbunnen deres og vurderer om musklene er stramme eller ikke. Deretter tester jeg om de klarer å knipe og slappe av i bekkenbunnen. 

Behandlingen blir tilpasset den enkelte ut i fra hvilke funn vi har i undersøkelsen. En viktig del av behandlingen er veiledning og forklaring av hvordan akkurat du skal ta hensyn til dine symptomer. 

Ofte består behandlingen av å tøye/massere på muskulaturen i bekkenbunnen samt å trykke på ulike punkter i muskulaturen slik at den blir mindre anspent. 

Målet med behandlingen er forbedre muskulaturens evne til avspenning, normalisere muskelspenningen lokalt, øke elastisitet i muskler og bindevev samt bedre sirkulasjonen i bekkenbunnen. Vi går også gjennom bekkenbunnsøvelser og råd/veiledning på hva du kan gjøre på egenhånd.  

Hva menes med å tøye bekkenbunnsmuskulaturen?

Det som menes med å tøye bekkenbunnsmuskulaturen er altså å trykke/massere på ulike områder av muskulaturen rundt urinrør, skjede og endetarm for at den skal bli mindre anspent. Målet er et muskulaturen og bindevevet blant annet rundt skjedeåpningen skal bli mer fleksibelt slik at penetrasjon ved samleie ikke skal være smertefullt. 

Hvordan ble Andrea så fort frisk?

Det er veldig individuelt hvor lang tid det tar før man blir ?frisk?. For noen er det nok med et par behandlinger og veiledning på hva man kan gjøre selv. Andre trenger lenger tid for å kjenne endring.  Begge deler er like vanlig. Det viktigste er uansett at vite at de aller fleste blir helt bra. 

Hva anbefaler du å gjøre om man tror at man har vaginisme/vestibulitt?

Om du mistenker at du har vaginisme/vestibulitt anbefaler jeg å ta kontakt med fastlege/gynekolog for å utelukke andre årsaker til smertene som infeksjoner, kjønnsykdommer eller andre patologiske tilstander. Dersom de ikke finner andre årsaker til smertene anbefaler jeg behandling hos fysioterapeut/osteopat. 

Hvor mange har vaginisme/vestibulitt?

Noen studier rapporterer om at 1 av 5 kvinner i alderen 18-29 år opplever smerter ved samleie (dyspareunia). Andre studier forteller at 12 % opplever smerter i underlivet (vulvodynia) og 1-6 % har vaginisme. Vi vet at det er mange jenter/kvinner som ikke går til lege/gynekolog med sine smerter, og det er nok dermed mørketall på hvor mange som opplever smerter i underlivet.

Hvilke symptomer har man ofte ved vaginisme/vestibulitt?

Mange av de som kommer til behandling forteller om kløe, svie og brennende følelse rundt skjedeåpningen. Det å gjennomføre samleie er smertefullt, og da ofte ved penetrasjon. Mange opplever også forverring av symptomer i etterkant av samleie. Andre opplever smerter nederst i magen, svie ved vannlating/følelse av å måtte tisse ofte, smerter ved avføring, økte smerter ved bruk av g-streng eller stramme bukser eller når de sitter lenge. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hva kan man gjøre selv for å bli bedre?

Det er flere ting man kan gjøre selv for å bli bedre. Unngå bruk av trange jeans og g-streng, ikke bruk for mye såpe og bruk helst bomullsundertøy for å unngå å irritere bekkenbunnen. Mange kan ha behov for behandling der lege/gynekolog/osteopat/fysioterapeut samarbeider. Det er vanlig å få en smertestillende salve som heter xyolocain, som påvirker nervene i bekkenbunnen. En osteopat/fysioterapeut kan lære deg hvordan du kan massere og tøye bekkenbunnen din selv. Bekkenbunnsøvelser med fokus på avspenning er også nyttig. Mange opplever også hjelp ved bruk av dilatorsett med ulike størrelser for å tøye bekkenbunnen. 

Hvordan oppstår vaginisme/vestibulitt? 

Vi vet dessverre altfor lite om årsaken til hvorfor vaginisme/vestibulitt/vulvodyni oppstår. Mange av symptomene på disse plagene forveksles ofte med urinveisinfeksjoner, sopp o.l og mange forteller dermed om behandling med gjentatte soppkurer og antibiotika uten effekt. 

Er det farlig å ha sex hvis man har vaginisme/vestibulitt?

Det er ikke farlig å ha sex om man har vaginisme/vestibulitt men vi anbefaler ikke ha samleie dersom det gjør vondt. Sex skal ikke være smertefullt. 

Helsefabrikken består nå av tre fagpersoner.

Charlotte Kristiansen, osteopat og fysioterapaut. 

Helen Landverk- Akupunktør

Terje Lillemark- Naprapat

 

FACEBOOK HER – INSTAGRAM HER – SNAPCHAT ANDREASVEINSDOT BLOGLOVIN HER

14 kommentarer
    1. Hvorfor går du ikke lengre til røa osteopat?
      Har nettopp bestilt meg time der selv, så er nysgjerrig på om du ikke var fornøyd!

    2. Rikke: Jeg gikk /går til Charlotte som jobbet på Røa før. Hun startet for seg selv på Helsefabrikken så jeg ble med henne dit fordi jeg var så utrolig fornøyd med behandlinge nog oppfølgingen fra henne. Anbefaler på det sterkeste å bestille en time hos Charlotte. Hun følger deg opp hele veien <3

    3. Ååå jeg blir så glad for at du skriver om dette med tanke på alle de som sliter og ikke vet hva som kanskje feiler dem❤️ Du har hjulpet meg langt på vei med å forstå hva som har plaget meg så lenge, men også i form av å vite at jeg ikke er alene eller alvorlig syk!

    4. Hei. Så moro å høre at du har blitt friskmeldt. Og takket være deg så er jeg også til Charlotte og får behandling der. Har prøvd andre typer behandlinger som ikke har funket like bra, når jeg så innlegget sitt i vi ter, så bestemte jeg meg for å kontankte Charlotte. Jeg har blitt mye bedre, og håper på å bli friskmeldt ila sommeren. Tusen takk for at du har snakket om dette.
      Klem

    5. Vi er i 2020 og dette innlegget er fortsatt på toppen når du søker på vestibulitt. Jeg fikk påvist diagnosen av en gynekolog på fredag, og gikk inn i helgen med sorg og panikk om fremtiden. Det er jo så utmattende å ha vondt. Gynekologen ga meg bedøvelsesmidler uten videre veiledning. Så – på mandagen ringte jeg Charlotte. Jeg var tydelig på at jeg ikke kunne få konsultasjon av henne fordi jeg bodde for langt unna. Likevel ga hun meg hele lunsjpausen sin på telefon til å forklare om tilstanden, hva jeg måtte/ikke måtte og til viktigst: jeg kommer til å bli frisk. Hun tok seg også tid til å finne osteopater i mitt nærområde, og at jeg godt kunne ringe igjen dersom jeg lurte på noe mer. Jeg er så glad mennesker som Charlotte finnes. Takk for at du delte historien din Andrea!
      Fantastisk innlegg!

      1. Ååååå, først og fremst: så utrolig bra at du tok kontakt med Charlotte! Hun er så flink og det du skriver her sier så mye om henne <3 Hun bryr seg virkelig om å hjelpe! Jeg håper det hjalp deg og at du får ordentlig god hjelp! Det er håp, og selv om jeg vet hvor vondt og dystert det kan være i perioder, så blir det bedre <3 Masse god bedring og lykke til!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg