HUN DØDE AV SULT OG INGEN HØRTE OM DET

Verden er et forferdelig sted, men heldige som vi er har vi havnet i lille, rike Norge. Vi har er en flott velferdsstat og bor i et av de tryggeste landene i hele verden. Vi har overflod av alt fra klær til mat, og lever langt fra sult og katastrofer – heldigvis. I følge tall fra matsvinn.no kastet vi så mye som 355 128 tonn med mat i 2015! Det er ekstremt mye, og over 200 000 tonn ble kastet av forbrukerne. Det vil si at du og jeg kastet ekstremt mye mat, som antakeligvis var spiselig i løpet av ett år. 

Det er ikke alle som er like heldige som oss og kan kaste melken fire dager før den når “best før”-datoen bare sånn i tilfelle den er dårlig. Flere steder i verden lever det mennesker som deg og meg. Forskjellen på oss er at de er rammet av krig, sult og katastrofer. Ett av disse landene er Jemen, som nå er inne i en av de verste sultkatastrofene noensinne. FNs nødhjelpssjef Stephen O’brien har uttalt at over 17 millioner mennesker i Jemen har et desperat behov for mathjelp. 17 millioner! Det er over dobbelt så mange mennesker som i hele Norge! Disse menneskene sulter.  6,8 millioner av disse menneskene er ikke langt fra hungersnød, og i følge FN er verden inne i en av de største humanitære krisene noensinne.

 Dette er Radwa. Hun har bare rukket å bli fem måneder gammel, men veier kun 3 kilo og kjemper for livet.
Photo: NRC/Karl Schembri / Flyktninghjelpen. Tillatelse til å bruke bildet er innhentet. 

Det jeg ikke forstår er hvorfor jeg har hørt så lite om dette. Jeg har kommet over en artikkel i ny og ne, men jeg har hørt mer om videoen til Sophie Elise og at havnesjefen, en svane i Os kommune måtte avlives enn at en av fire jemenitter mangler mat og at over en halv million er smittet av kolera. Det som er nært hjem stiger i relevans. Det lærte jeg da jeg studerte journalistikk, og jeg forstår det i prinsippet, men dette er annerledes. Når verden går gjennom sin verste humanitære katastrofe noensinne så bør absolutt alle vite om dette, uansett hvor langt unna du befinner deg stedet som er rammet! Hvorfor får ikke dette mer oppmerksomhet? Et helt land holder på å sulte ihjel, men jeg har så vidt hørt om det. Er det fordi sult ikke engasjerer på samme måte som terror? Er det fordi vi ikke hører at de bli bombet til døde, men fordi de langsomt blir tatt livet av fordi de ikke lenger har tilgang på mat? Hvorfor har ikke verden gjort mer for å hjelpe? Visste dere at et barn dør av årsaker som kan forhindres så ofte som hvert tiende minutt

Tenk om det var deg.

Tenk om det var din lillesøster på 6 år som døde av sult fordi det ikke var mat å få tak i.

Tenk om dette rammet deg, ditt land og din familie! 

 

Sofie og jeg har startet en innsamlingsaksjon for å gjøre det vi kan for å hjelpe de rammede i Jemen. Vær så snill og bidra med det du ønsker ved å klikke HER.

 

FACEBOOK HER – INSTAGRAM HER – SNAPCHAT ANDREASVEINSDOT BLOGLOVIN HER

13 kommentarer

Siste innlegg